Тиждень української мови

2012-11-09

/Files/images/Изображение 030.jpg

Рідна мова… Вона така неповторна, мелодійна і співуча, бо ввібрала в себе гомін дібров і луків, полів і лісів, духмяний, п’янкий запах рідної землі. У народу немає скарбу, ніж його мова. Бо саме мова – це характер народу,його пам’ять, історія і духовна могутність. У ній відбиваються звичаї, традиції, побут народу, його розум і досвід, краса і сила душі.

Кожного року, коли на землю тихо ступає листопад, в Ільковицькому НВК «ЗШ І-ІІІ ст.. –дитячий садок» проходить тиждень української мови, де кожен день насичений різноманітними заходами.

5 листопада, в перший день тематичного тижня був проведений І етап Міжнародного конкурсу знавців рідної мови ім.. П.Яцика. Переможцями стали Петрига Ігор (5кл.), Сенишин Тетяна (6 кл.), Диня Ольга (7 кл.), Сосна Олеся (8кл.), Батюк Тетяна(9 кл.),Войтко Наталія (10 кл.), Штикало Марія (11 кл.)

Наступного дня в усіх класах пройшли просвітницькі хвилинки на тему « Рідна мова – то сила культури, а культура –сила народу».

В середу вчителі української мови і літератури із учнями 10- 11 класів провели конференцію «Історія виникнення і становлення письма». Школярі поглибили знання про виникнення та розвиток української мови, про типи письма та його особливості, про історію українського правопису.

Свої творчі здібності школярі вміло продемонстрували під час конкурсу плакатів «Мова –це доля нашого народу», де першість здобули учні 8 класу, друге місце розділили п’ятикласники та десятикласники, а третє місце посіли учні сьомого та дев’ятого класів.

9 листопада понад 20 учнів школи перевіряли свої орфографічні та пунктуаційні вміння і навички під час радіодиктанту.

Завершився тиждень на оптимістично-ліричній ноті : школярі 5-8 класів під керівництвом вчителя української мови та літератури Марії Богданівни Томашівської підготували літературно-музичну композицію «Живи, красуйся, наша мово!» під час якої лунали поезії та пісні про красу і милозвучність української мови. Кожен із присутніх зрозумів,що наша мова - це безцінний скарб для кожного із нас і нашим завданням є охорона українського слова від засмічення. І ми, як справжні патріоти, повинні нести у світ чисте зерно нашої мови. Тож будьмо справжніми патріотами і кожну хвилину нашого життя пам’ятаймо, що мова – це душа народу

Наталія Войтко,

кореспондент шкільної газети

Ільковицького НВК

Кiлькiсть переглядiв: 153

Коментарi